Multiplattformar ställer krav på din strategi och ledning

2017-11-02
De finns numera många multiplattformar som konkurrerar om att ge vår organisation IT-stöd för alla våra behov. Sedan ett antal år tillbaka arbetar flertalet spelare med att försöka nå den ultimata allsidiga IT-lösningen där vi med hjälp av diverse moduler kan välja precis det vi önskar oss. Strategin från tillverkarnas sida är tydlig och enkel att förstå: en verklighet där kunden bara behöver ett IT-system för att hantera alla behov av IT-stöd.
 
Fördelarna från köparens sida innebär exempelvis goda integrationsmöjligheter, mer enhetliga användargränssnitt, lägre utbildningsbehov, möjlighet till effektivare arbetsprocesser, bättre förutsättningar för budgetering av IT-kostnader etcetera. Genom moduluppbyggnaden kan köparen även anpassa sin lösning efter organisationens behov, därmed erbjuda stor teknisk flexibilitet såväl som en ekonomiskt optimerad lösning.
 
Hur ser verkligheten ut avseende detta? Det varierar avsevärt. Exempel på det ideala scenariot finns men det finns också många köpare som inte får sina förväntningar uppfyllda.
 
De flesta system av den här karaktären har sitt ursprung inom ett eller några specifika områden. Det betyder normalt att leverantörer är starkare inom de ursprungliga delarna medan de delar som utvecklats senare lätt tenderar att bli mindre konkurrenskraftiga. Systemens komplexitet är också en risk i sig, ju mer komplexa system desto svårare att skapa bra lösningar och desto mer omfattande och riskabla blir införandeprojekten.
 
Licensfrågan är en annan intressant fråga då licensmodellerna ofta är utformade på ett ytterst intelligent och komplext sätt. Tyvärr, från köparens perspektiv och intelligent från säljarens sida.
 
Vad är nyckeln till framgång i denna situation och hur kan vi göra ett optimalt val samt nå de fördelar som dessa lösningar har potential att erbjuda? Det finns tre nyckelord:
  • Strategi
  • Affärsdrivet
  • Ledning
 
Finns det en väl genomarbetad IT-strategi baserad på affärsdrivna beslut samt en beslutsam konsekvent ledning ökar sannolikheten avsevärt för ett lyckat införande och en kostnadsoptimal lösning för organisationen.
 


Vill ni läsa mer har jag även skrivit ett whitepaper som är mer detaljerat än detta blogginlägg.
 
Mats Voxlin
Managementkonsult 

 

 

 

 


Kommentera inlägget

(endast BiTA kan se din epostadress)
Här sker en kontroll av att det är en människa som skickar uppgifterna.

Tidigare blogginlägg

ITIL® is a registered trademark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.