Vikten av att kunna ge och ta emot feedback

2017-05-17

”Idiot!”

Kanske inte precis vad jag vill höra. Men – tänk efter.

När någon i min omgivning muttrar eller utbrister ”Idiot!” och uttalandet avser mig själv, då finns det verkligen något viktigt att ta reda på. Något som gör att jag kan förstå andra. Något som gör att jag kan lära mig något om mig själv – och utvecklas.

”Jag tänker inte ta skit! Ingen ska få tilltala mig på det sättet!”

Nej visst. Jag har all rätt att täppa till öronen, gå därifrån – eller att ge igen. Men vad lär jag mig då? Hur blir saken bättre?

Tyvärr har inte alla i min omgivning fått träning i att ge feedback. Därför säger de ibland ”Idiot!”. Lite fyrkantigt kan man tycka. Men de kanske inte förmår uttrycka sig bättre?

Varje gång något yttras med känsla, positivt eller negativt, så finns det starka skäl att tänka efter. Känslan är ett uttryck för att något är viktigt eller berörande. Vad beror känslan på? Har jag gjort något som kan reta upp min omgivning? Kan jag lära mig något och därmed undvika problem i framtiden?
Den så kallade Feedbacktrappan ger viktig vägledning. Den illustrerar hur mottagliga vi är för kritisk feedback. Idealet är att, utan att ”snedtända” klara av att ta emot kritik, hur illa den än framförs.
Tänk dig kritik mot att du kommer för sent till ett möte (eller att någon muttrar ”Idiot!”):
 

FÖRKASTA 

Sämst är att Förkasta, förneka eller avvisa det kritiska som sägs eller antyds. Några varianter är ”Nej, så är det inte alls!”, ”Det kan inte stämma!”, eller ”Ska du säga som …!”. Inget för diskussionen framåt. Istället är risken stor för låsning i kommunikationen eller stegring/eskalering av konflikten.
 

FÖRVRÄNGA

Detta är en försåtlig form av förkasta (jämför med ”Halmgubberetorik” och – googla gärna om detta). Du inleder med att förvränga det nyss sagda och därmed lägga ett orimligt påstående i motpartens mun. En enkel variant är att förstora/överdriva (”Du ska då alltid bråka om allting”) eller att förminska/bagatellisera (”Du hakar upp dig på småsaker! Försök se till helheten istället för att fastna i detaljer!”).
Det goda med att förvränga är att du kan slå ifrån dig. Nackdelen är att risken är stor för låsning i kommunikationen eller stegring/eskalering av konflikten.
 

FÖRSVARA

Har du kommit för sent till ett möte så är det inte mycket vits med att förkasta. Nästa strategi kan då vara att Försvara sig. ”Det var så mycket trafik!”, Mötet jag satt i drog över tiden, det är därför jag kommer för sent!”. Här erkänner du fakta – men lägger omedelbart till något för att visa att det ju inte är ditt fel. Det är trafikens fel, vädrets fel, förra mötesledarens fel. Du själv däremot kan knappast lastas för något.
Men det är verkligen inget som för diskussionen framåt. Istället är risken stor för låsning i kommunikationen och reaktionen ”Den där är det ju helt meningsfullt att prata med!”.
 

FÖRKLARA

Nu skyller du inte ifrån dig. Du erkänner faktiska förhållanden, men förklarar istället (gärna lite faderligt nedlåtande ”patronizing”). ”Du har inte varit med så länge. Du är nog för ung/gammal/nyanställd. Du förstår inte det här. Hör på nu så ska jag förklara!” eller ”I det finstila, i regelbokens paragraf 18b står det tydligt att detta är helt OK. Det är nog du som inte vet hur vi jobbar här”
Den du förklarar för blir nog knappast vänligare inställd nu. Snarare tvärtom…
 

FÖRSTÅ

Nu står du högst upp på feedbacktrappan. Du vänder ett vänligt undrande ansikte mot motparten och säger: ”Ursäkta. Det låter som om du är irriterad på något. Är det något jag har gjort? Kan du berätta?”
Det som händer nu är att din motpart förklarar varför han/hon är irriterad.
Då kan du lära dig något och undvika att reta upp din omgivning i framtiden.
Eller så kanske du tvingas medge: ”Jag inser att jag har gjort fel. Jag ska verkligen försöka bättra mig på den punkten”.
 
Orsaken till att vi så ofta ställer oss långt ner på feedbacktrappan är att våra skyddsmekanismer slår till så snabbt. Våra medfödda instinkter väljer anfall/försvar och vi höjer garden. I djungeln var ju snabbare åtgärder för överlevnad viktigare än eftertänksam akademisk analys. Men idag lever vi i en annan värld. Gamla beteenden måste tränas bort och nya tränas in! Det är faktiskt inte så svårt – om man vill utvecklas! Och det vill vi väl?

 

Behöver du eller din organisation hjälp med att förstå vikten av hur man ger eller tar emot feedback? Är ni intresserade av att höra om kopplingen mellan feedback, motivation och prestation? Hör gärna av er till oss på BiTA så hjälper vi er gärna!
 
Ingemar Tunstig, managementkonsult BiTA och erfaren utbildare

Kommentera inlägget

(endast BiTA kan se din epostadress)
Här sker en kontroll av att det är en människa som skickar uppgifterna.

Tidigare blogginlägg

ITIL® is a registered trademark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.