Rekryteringsfirmorna gör mig mörkrädd

2014-01-20
Det är spännande att åka Uppsala-pendeln, det kan jag lova. I morse hade jag sällskap med en god vän som arbetar i rekryteringsbranschen och bäst som vi satt och skvallrade dök en branschkollega till henne upp. Kollegan arbetade med IT-rekrytering, så jag blev genast intresserad.
 
 
Vi pratade om hur det ser ut på IT-marknaden och jag frågade hur tillgången var inom olika IT-kompetensområden. Tjejen, som arbetar hos en av de stora aktörerna såg ut som ett frågetecken. "Ja", sa jag lite trevande, "det måste ju vara lite kul med alla nya kompetenser som kommer ut på marknaden nu; ingenjörer med dubbla examina, alla IT-ekonomer och ITIL-experter (blink, blink)".  Den här tjejen arbetade brett med IT-rekrytering. Alltså till alla möjliga olika poster. Hon tittade ännu mer konstigt på mig. "Njaaa", sa hon, med eftertryck. "Det är våra kunder som bestämmer vad de vill rekrytera". "Jo, ja", sa jag. "Jag förstår att de beskriver sin tjänst och sin organisation, men ni gör väl urvalet". "Ja, det gör vi" svarade hon. "Hur väljer ni då", frågade jag.  "Jaaaaa", sa hon "vi går efter teknisk kompetens". "Jaha", sa jag. "Om det efterfrågas ITIL, hur väljer ni då". "Alltså ITIL", sa hon. "Det är ju inte så viktigt, lite incident och change och så"......"Liiiite incident och change och vaaaaaad" utbrast jag så tanten i raden framför satte i halsen. "Vad menar du?" Reryteringstjejen himlade med ögonen. Sen tittade hon stint på mig och sa med sin mest myndiga stämma: "ITIL är en metod, ungefär som Sql eller c++, jag fäster mer vikt vid om någon arbetat med teknik i drift eller så". "Gäller det även chefstjänster", sa jag. "Självklart", svarade hon, "man kan väll inte leda en IT-organisation om man inte kan tekniken".
 
Alltså, är det så? Tror rekryteringsfirmor detta eller tror de att deras kunder tror det? Tror våra gemensamma kunder det? Varje dag arbetar jag med kunder som stretar och kämpar med att hantera IT-budgetar förvaltade huller om buller över organisationens olika delar. Man arbetar med multipla leverantörskontakter, kontrakt och affärsuppgörelser.  Det prognostiseras och ställs effektiviseringskrav. För dem som valt att leverera IT som tjänster behövs kompetens att förstå hur organisation och processer lirar ihop: Hur en organisationsförändring påverkar alla processer. Det ska identifieras, mätas och förbättras. Allt med rekryteringsfirmornas framvaskade kompetens; en DVL:are/SVL:are som arbetat lite med incident och problem och sånt.......
 
Nu undrar jag hur rekryteringsfirmor arbetar med kompetensfrågor i sin rekrytering och hur kravställer ni, kära kunder, er nya kompetens. Berätta. Jag har fortfarande inte hämtat mig från tågresan:-)
 
                                                                                                           
 
Bettina Berg (ITIL Expert)
 är Account Manager/Senior verksamhetskonsult vid BiTA. Bettina bloggar gärna om tjänstehantering och kompetensfrågor. Närmast hjärtat ligger Tjänstekatalogshantering och processutveckling.

Kommentera inlägget

(endast BiTA kan se din epostadress)
Här sker en kontroll av att det är en människa som skickar uppgifterna.

Tidigare blogginlägg

ITIL® is a registered trademark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.